„AAAčka“ prohrála spor u Soudního dvora EU

Firma AAA Auto si nesmí odepsat ztrátu vytvořenou před stěhováním do Česka.

„AAAčka“ prohrála spor u Soudního dvora EU
AAA Auto | Profimedia.cz

Až k Soudnímu dvoru Evropské unie dospěl spor společnosti Aures Holdings, která provozuje síť prodejen ojetých vozů AAA Auto, s Odvolacím finančním ředitelstvím. Evropský soudní dvůr dal na konci února v léta běžícím sporu zapravdu české finanční správě, která s odkazem na tuzemské zákony nepřipustila, aby si společnost Aures Holdings (dříve AAA Auto International) mohla od základu daně odečíst bezmála osmdesátimilionovou ztrátu z dob, kdy ještě vedení společnosti sídlilo v Nizozemsku.

Nejdřív je na místě trocha chronologie. Nizozemská společnost AAA Auto Group N.V. utrpěla za rok 2007 ztrátu ve výši 2 792 187 eur, což při tehdejším kurzu představovalo zhruba 77 milionů korun. V roce 2008 se tato nizozemská společnost rozšířila do České republiky a od 1. ledna následující roku přesídlila své vedení do Prahy a stala se tuzemským daňovým plátcem, byť sídlo si nadále ponechala v Nizozemsku. Když poté společnost odváděla daň z příjmů za rok 2012, požádala, aby si mohla od základu odečíst onu pět let starou „nizozemskou“ ztrátu. Finanční správa ovšem v roce 2014 rozhodla, že to není možné a stejný názor měl později i Městský soud v Praze.

Aures Holdings ovšem namítala, že jde o omezení jedné ze základních evropských vymožeností – svobody usazování, a podala si kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Ten se případem zabýval a předloni v květnu rozhodl, že je případ nutno předložit Soudnímu dvoru EU, aby rozhodl, zda české zákony neodporují unijnímu právu.

Únorové rozhodnutí soudního dvora dalo zapravdu finanční správě a potvrdilo, že české zákony unijní předpisy neporušují. Základem rozhodnutí, které na svých stránkách zveřejnil evropský soudní dvůr, je článek, který zní, že „členský stát, do něhož společnost přemisťuje místo svého skutečného vedení, nemůže být povinen zohledňovat ztráty, které jí vznikly před tímto přemístěním a vztahují se ke zdaňovacím obdobím, v nichž tento členský stát neměl nad touto společností zdaňovací pravomoc“.

Podle finančního ředitele Aures Holdings Jiřího Soukupa se rozhodnutí Soudního dvora EU firmy nijak nedotkne: „Plně respektujeme rozhodnutí soudu. Rozsudek nebude mít vliv na konsolidované výsledky hospodaření Aures Holdings, jelikož finanční správa České republiky již v minulosti zamítla využití kumulovaných daňových ztrát utrpěných při přeshraničním spojení s nizozemskou společností AAA Auto Group N.V. S touto operací tedy nejsou spojeny žádné další finanční náklady.“

Dodejme, že z hlediska unijního práva šlo o sledovaný spor, ke kterému se vyjadřovala nejen Česká republika, ale také Evropská komise, Německo, Francie, Španělsko, Itálie, Nizozemsko, Švédsko a Británie.