A takový to mohl být dobrý rok

Rok 2022 vstoupí do dějin jako ten, kdy dva největší diktátoři šlápli vedle. Putin se rozhodl dobýt Ukrajinu, Si Ťin-pching zvítězit nad omikronem drastickými uzávěrami

A takový to mohl být dobrý rok
ilustrační foto | Shutterstock.com

Když bude fungovat americká a čínská ekonomika, dovede světové hospodářství vzhledem k jejich váze na poptávkové i nabídkové straně přestát lecjaké šoky. Včetně toho, který globálnímu růstu připravilo Rusko vpádem na Ukrajinu koncem února 2022. Jenže jak v Americe, tak v Číně se objevují zádrhele.

Inflace, která nepřejde

Ve Spojených státech se nestalo nic jiného, než že se ekonomika, několik let silně podporovaná extrémně uvolněnou měnovou i rozpočtovou politikou, přehřála. Když se splete bankovní rada ČNB nebo vláda ČR, bolí to mnoho lidí i firem v Česku, ale světovému hospodářství se nestane vůbec nic, jak se ostatně na zemi se zhruba 0,3procentním podílem na celosvětovém HDP sluší a patří. Když přijde s nějakou doktrínou americká centrální banka, například že začne zasahovat teprve tehdy, až bude trh práce šlapat na plné obrátky, je to něco úplně jiného – je to garantovaná pozdní reakce na inflační tlaky se vskutku celosvětovým dosahem.

To, co nejdřív vypadalo jako přechodná inflační vlna, způsobená poruchami v logistice, jak se covid přesouval světem tam a zase zpátky a opakovaně přerušoval dodavatelské řetězce, mělo ve skutečnosti mnohem hlubší kořeny a mnohem starší, klasické vysvětlení – příliš mnoho peněz v oběhu. Zlomit inflaci, když už si každý zakalkuluje cenový nárůst do budoucích výhledů, vyžaduje nastavit úrokové sazby mnohem výš, než kam chce Fed podle vyjádření většiny svých představitelů tentokrát zajít. Daní za sražení inflačních očekávání zpátky k nějakým dvěma procentům by byla s vysokou pravděpodobností recese, alespoň taková je zkušenost z osmdesátých let, kdy ceny naposledy rostly tak rychle jako teď. Jinak řečeno, vysoká dynamika cen tady bude déle, než se třeba ještě loni zdálo, protože spadnutí do recese a růstu nezaměstnanosti se dnešní Bidenova Amerika bojí mnohem více než ta Reaganova.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit