2022, rok bitcoinu. Největší kryptoměna může vyrůst až čtyřnásobně

Analytici očekávají, že cena bitcoinu by v příštím roce mohla atakovat hranici 200 tisíc dolarů. Sílí ale i hlasy skeptiků a obavy z regulací.

2022, rok bitcoinu. Největší kryptoměna může vyrůst až čtyřnásobně
Bitcoin, ilustrační foto | Profimedia.cz

Bitcoin ke konci roku zastavil pětitýdenní propad, když se znovu dostal nad padesát tisíc dolarů, a opět zvedl optimismus mezi investory. Stále však zůstává daleko za svým maximem z poloviny listopadu, kdy vystoupal až k 69 tisícům dolarů. Podle některých analytiků by příští rok měl maximální hodnoty ještě překonat. A to dost výrazně.

Analytik kryptoměn Thomas Lee z poradenské společnosti Fundstrat Global Advisors očekává, že spuštění burzovně obchodovaného fondu (ETF) ProShares Bitcoin Strategy vyžene cenu bitcoinu k novým výšinám. Ta tak v příštím roce určitě překoná hranici sto tisíc dolarů, a zřejmě bude atakovat dokonce 200 tisíc dolarů.

S tímto názorem není mezi experty rozhodně sám. Podobný vývoj očekává i Nicholas Merten, zakladatel kryptoměnového stratupu Digifox, který na YouTube provozuje jeden z největších kryptoměnových kanálů DataDash. I on mluví o hranici 200 tisíc dolarů, která by měla padnout koncem příštího roku. Podle něj není razantní vzestup bitcoinu a dalších kryptoměn zdaleka u konce, a příští rok by měl být dokonce průlomový. Šéf společnosti MicroStrategy Michael Saylor očekává, že bitcoin v budoucnu nahradí ve světě investic zlato.

Jedním z důvodů, proč by měly kryptoměny i v nejbližší době takřka neustále růst, je podle analytiků také fakt, že kryptoměnové odvětví je navzdory svému nečekanému úspěchu stále ještě na začátku a další roky by do něj měly přinést více stability. To však může mít i svá negativa, například přetrvávající nedůvěru části investorů, kterým vadí velká volatilita kryptoměn. Obzvlášť zdrženliví jsou ti investoři, kteří si nemohou dovolit přijít o větší částky.

Další překážkou jsou pochopitelně i restrikce a regulace, které by měly příští rok ještě zesílit. Investoři se znepokojením sledují třeba vývoj v Indii, kde už se dva měsíce řeší úplný zákaz obchodování s kryptoměnami. Tamní investoři už rychle zareagovali a začali svá aktiva zběsile prodávat.

Jedním z největších světových regulátorů kryptoměn je Čína, která kromě jiného znemožnila těžbu bitcoinu, čímž jej de facto zakázala. Stejně jako Indie se spoléhá na vlastní státní digitální měnu. Začátkem roku 2022 chce digitální rubl otestovat Rusko. Úplný zákaz kryptoměn platí v Ekvádoru, Bolívii, Egyptě či Nepálu.

Ve Spojených státech se ale brzké zavedení regulací vůči kryptoměnám zřejmě očekávat nedá. Toto téma už se dokonce řešilo v Kongresu, kde se ale jen odhalily velké propasti v uvažování republikánů a demokratů.