100 let a konec. KSČM poprvé v historii nebude ve Sněmovně

Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) dnes poprvé ve své historii neuspěla ve volbách do Poslanecké sněmovny. Předseda komunistů Vojtěch Filip a všichni členové vedení strany na své posty rezignovali.

100 let a konec. KSČM poprvé v historii nebude ve Sněmovně
ilustrační foto | Tomáš Turek, týdeník Hrot

KSČM získala pouze 3,6 procenta hlsů. Letos slavila 100. výročí a zatím ve Sněmovně nikdy nechyběla, byť doposud byla vždy v opozici. 

„Jsem velmi zklamán, protože je to opravdu velký neúspěch. Lidé se rozhodli pro jiné politické strany. Je to problematické i kvůli tomu, že se žádná levicová strana do Sněmovny nedostala a to bude v tom dalším období problém nejen pro KSČM," uvedl předseda komunistů Vojtěch Filip.

„Rezignoval i celý výkonný výbor KSČM, ale až k datu mimořádného sjezdu 23. října,“ řekl Filip novinářům. Uvedl, že ho mrzí, že se nesjednotily levicové síly a lidé zvolili jiná řešení. „Uvidíme, jak to liberálně-konzervativní řešení, které vzešlo z voleb, bude fungovat ve prospěch občanů a jak dlouho nebudou lidé vnímat nedostatek levicových návrhů,“ řekl.

Podle Vojtěcha na levé části politického spektra vznikaly další subjekty, které svým způsobem kopírovaly komunistický program. „Podívejte se, kolik lidí přešlo například k Přísaze. Malé levicové strany si ubíraly hlasy, aby tady levice jako subjekt politického parlamentarismu byla. A uvidí se, třeba už za rok v komunálních volbách, jestli to lidem bude vadit nebo se s tím smíří. Osobně si myslím, že občany České republiky nic pozitivního nečeká," prohlásil Filip.

Řízením KSČM jsou pověřeni dosavadní první místopředseda Petr Šimůnek a dosavadní místopředseda Václav Ort.

Ve sněmovních volbách v roce 2017 KSČM získala 7,76 procenta a 15 mandátů. Prohru utrpěli komunisté také v loňských volbách do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu. Dostali se pouze do čtyř krajských zastupitelstev ze 13 a ztratili křeslo hejtmana v Ústeckém kraji.