Tesla odkládá vývoj levného elektromobilu NV9, síly vrhne do zpožděného Robotaxi

Americká automobilka Tesla oznámila odložení svého plánu na vývoj cenově dostupného modelu elektromobilu, který byl představen pod kódovým názvem NV9. Cena modelu neměla přesáhnout 25 tisíc dolarů a měl být tak dostupný široké veřejnosti.

Tesla odkládá vývoj levného elektromobilu NV9, síly vrhne do zpožděného Robotaxi
Tesla chce silnicím vládnout i se svým Cybetruckem | Shutterstock.com

Zdroje blízké společnosti potvrdily, že Tesla svůj záměr na cenově dostupné elektroauto „prozatím parkuje“. V minulých měsících se firma zaměřila na rozvoj „platformy příští generace“, která by měla umožnit výrobu levnějších elektromobilů, avšak bez konkrétního zaměření na model NV9, známý také jako „Model 2“. O aktuálním dění v Tesle nyní informuje server Electrek.

Spekulace o zrušení projektu levného vozidla NV9 se objevily již před několika týdny, když agentura Reuters uvedla, že Tesla tento model nepřivede na trh tak rychle, jak bylo dříve avizováno. Elon Musk, šéf společnosti, tuto informaci popřel, avšak server Electrek nyní potvrzuje, že vývoj vozu, jehož cena se měla pohybovat okolo 600 tisíc korun, byl skutečně odložen.

Naopak do popředí se patrně dostává projekt Robotaxi, tedy vůz navržený pro plně autonomní řízení. Web totiž upozorňuje, že Musk přednedávnem ohlásil slavnostní odhalení svého Robotaxi na 8. srpna.

Jenže podle lidí, kteří do projektu vidí, je vývoj plně autonomního vozu ve skluzu a existují skutečně vážné pochyby o tom, že se Muskem odvážně stanovené datum podaří vůbec splnit. Realističtější odhady hovoří o konci srpna jako o možnosti, kdy by si veřejnost mohla Robotaxi poprvé prohlédnout.

I když byl vývoj NV9 pozastaven, záměr na vytvoření platformy pro příští generaci elektromobilů podle všeho i nadále pokračuje a esla stále plánuje přinést na trh cenově dostupnější modely, které by mohly zahrnovat menší verzi vozidla Model 3.