Tchajwanské firmy zvažují stěhování kvůli nebezpečí čínského útoku

Snaha zabezpečit dodavatelské řetězce nutí výrobce vytvářet záložní vedení mimo vojenský dosah Pekingu.

Tchajwanské firmy zvažují stěhování kvůli nebezpečí čínského útoku
Čínský prezident Si Ťin-pching stupňuje tlak na Tchaj-wan | Hrot24, vygenerováno v Midjourney

Několik velkých tchajwanských technologických výrobců zvažuje zřízení druhého ústředí v zahraničí, aby si zajistily provoz pro případ, že by se Tchaj-wan stal terčem čínské vojenské agrese. Tyto plány dosud ve většině případů zůstávají ve stadiu předběžných úvah, ilustrují však, jak zásadní změny přináší výrobcům globální úsilí o zabezpečení dodavatelských řetězců. Zejména to platí v oblasti špičkových technologií.

„Máme klienty, kteří plánují zřízení druhé centrály, nebo takovou možnost alespoň zvažují,“ řekl listu Financial Times Rauniei Kuo, partner a člen nejužšího vedení poradenské firmy KPMG na Tchaj-wanu. Firmy, o kterých mluví, „působí ve výrobním sektoru a v současné době hledají místo pro alternativní ústředí v jihovýchodní Asii pro případ, že by na Tchaj-wanu došlo k mimořádné události.“

Tchajwanští smluvní výrobci již po desetiletí tvoří páteř globálních dodavatelských řetězců elektronických zařízení a jejich jednotlivých součástí. Osobní počítače, chytré telefony, servery a zařízení pro telekomunikační sítě by se bez jejich výrobků obešly jen obtížně. Stále více pronikají také na trhy průmyslové automatizace, zdravotnických přístrojů a elektrických automobilů.

Podle dobře informovaných zdrojů FT patří mezi společnosti, které zkoumají možnosti zřízení druhého sídla v zahraničí, například Lite-On a Qisda. Obě firmy vyrábějí elektronické komponenty a zařízení pro využití ve spotřebním, telekomunikačním, automobilovém a zdravotnickém průmyslu.

Čína si nárokuje Tchaj-wan jako součást svého území. Pokud bude Tchaj-pej neochvějně odolávat sjednocení s pevninskou Čínou, hrozí jeho anexí. Ačkoli tchajwanští odborníci považují čínský útok v nejbližší době za nepravděpodobný, zvýšený tlak ze strany Pekingu a taktika ozbrojeného zastrašování již přiměly mnoho zahraničních společností a zákazníků tchajwanských výrobců zahájit pohotovostní plánování.

Pod vlivem rostoucích nákladů v Číně, obchodní války mezi USA a Pekingem a požadavků zákazníků na odklon od asijské komunistické velmoci expandují skupiny, jako jsou Foxconn a Pegatron (tedy dodavatelé americké společnosti Apple), do jihovýchodní Asie, Indie, Mexika, USA a Evropy. Všechny zmíněné firmy dosud měly – a většinou stále mají – značnou část svých výrobních závodů v Číně.

Poradci naléhají

Vedoucí jedné z globálních poradenských společností na Tchaj-wanu, který si nepřál zveřejnit své jméno, uvedl, že mnoho společností se stále zaměřuje především na geografickou diverzifikaci výroby. Další změny, jako je budování pohotovostních struktur, však mohou následovat. „I v těch největších společnostech již diskuse o záložních ústředích začaly, a to na nejvyšších místech,“ řekl.

Tentýž zdroj uvedl, že naléhá na klienty, aby alespoň některé funkce své centrály replikovali v odlišné lokalitě. „Musíte si položit otázku: Pokud nás konflikt donutí na šest měsíců nebo rok přerušit činnost na Tchaj-wanu, dokážeme přežít? Nepotřebujete tam vztahy s investory, ale nemůžete přežít bez financí, mezd a pohledávek.“

Finanční ředitel jiné podobně zaměřené společnosti pro FT uvedl, že jeho skupina uvažuje o založení druhého firemního sídla v Singapuru. Jeho společnost zároveň rozšiřuje výrobu do dvou zemí jihovýchodní Asie.

Další lidé zapojení do diskusí na toto téma uvedli, že jako nejčastější varianty pro zřízení druhého ústředí bývají zmiňovány právě Singapur, Japonsko, Švýcarsko a Nizozemsko. Vyloučili však USA. Ačkoli tam tchajwanské technologické společnosti mají významný trh, Spojené státy pro jejich druhé sídlo nejsou vhodnou zemí z daňových důvodů.

Dva postupy

Například společnost Topco, dodavatel chemikálií a součástek pro závody na výrobu polovodičů, sestavila desetiletý plán na zřízení dalších jednotek v různých regionech. Najímá a školí za tím účelem manažery, kteří budou v různých zemích rotovat, uvedl pro Financial Times člen představenstva Charles Lee. „Tito manažeři střední úrovně budou za deset let vrcholovými manažery,“ řekl.

Ne všichni s takovým postupem souzní. Chaney Ho, zakladatel výrobce průmyslových počítačů Advantech, uvedl, že čínská vojenská cvičení v okolí Tchaj-wanu v srpnu 2022 v reakci na návštěvu tehdejší předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiové v Tchaj-peji vyvolala diskuse o druhém sídle. Tvrdil však, že takové struktury nejsou naléhavě potřeba. „Téměř všechno se dá dělat virtuálně,“ řekl.