Nový seriál nakopl Amazon. Fallout kraluje hrám i merchi

Nový seriál Fallout je mimořádně úspěšný. Hitu na streamovací platformě Amazon Prime Video se podařilo nakopnout uvadající zájem o hry i prodej tematických předmětů. Držitel značky, vydavatel Bethesda, má pořádný důvod k radosti.

Nový seriál nakopl Amazon. Fallout kraluje hrám i merchi
Postavu The Ghoul si v seriálu Fallout zahrál Walton Goggins. | Amazon Prime Video

Série počítačových her Fallout uspěla díky originálnímu a zajímavému ztvárnění postapokalyptického světa zasazené do alternativní historie, kde se USA potýkají s následky jaderné války. Společnými prvky desítky herních titulů jsou rozsáhlý otevřený svět, možnost volby vlastní cesty, a prostředí bohaté na paralely s americkou kulturou. Retro-futuristický styl si mezi herními nadšeni získal značnou popularitu a bylo tedy jen otázkou času, kdy si toho všimnou i představitelé filmového průmyslu.

To se nyní stalo a na streamovací platformu Amazon Prime Video v minulém týdnu vtrhl nový seriál Fallout. Zdrojový materiál předkládá divákům s respektem a výborná akce je až překvapivě dobře kombinována s vážnými tématy i komediálními prvky. Na platformě se seriál okamžitě stal nejsledovanějším titulem a diváci jsou nadšení. Na respektované databázi IMDB dosáhla na nadprůměrné hodnocení sledujících 8,7 bodů z deseti.

Oficiální trailer seriálu Fallout.

Ještě zásadnější ale je, že seriál rozmlsal své diváky natolik, že začali vyhledávat vše možné spojené s videoherní sérií.  Jak uvedli správci Steam Databáze, která sleduje herní trendy na nejpopulárnějším herním klientovi Steam, výrazně narostl počet hráčů tří posledních vydaných her ze světa Falloutu. Jen pro srovnání. Takový Fallout 4 hrálo před premiérou seriálu v jeden okamžik maximálně dvacet tisíc lidí. O víkendu po zveřejnění epizod to ale bylo v jednu chvíli přes 80 tisíc hráčů.

Kromě Fallout 4 je zvýšený zájem i o hru Fallout: New Vegas a multiplayerovou akci Fallout 76. Sama Bethesda neváhala zájem nakopnout i tím, že vyprahlý svět Falloutu 76 mimořádně otevřela hráčům zdarma, a to na celý týden. I další falloutí hry vydavatel rovněž podpořil, a to zvýhodněnou cenovkou. Ti, kteří mají zájem prožít desítky hodin v postapo světě, kde vám jde po krku skoro každý a skoro všechno, k tomu mají unikátní příležitost.

Zvýšený zájem je rovněž o doplňkový sortiment předmětů s tematikou Falloutu. K dispozici je všechno možné od peněžek, po čepice, trička či figurky. Sběratelům by pak rozhodně neměla ujít jedna specialitka, a tou je fyzické vydání všech hlavních dílů série v balení, které připomíná malou atomovku. Při zmáčknutí tlačítka dokonce vyloudí zvuk podobný dopadu bomby. Jedinou vadou je snad to, že hry tu nejsou přítomny na fyzických discích, ale pouze jako kódy ke stažení právě na platformu Steam.

Rozšířenou nabídku merche Fallout promují oba hlavní prodejci her v Česku, JRC od Smarty i Xzone.

 

Rozpočet seriálu činil za prvních osm epizod údajně 150 milionů dolarů. Jak uvedl web časopisu Variety, již nyní je jasné, že vznikne další řada. Aby také ne. Podle prvních ohlasů jde o první seriálový počin, který může z trůnu nejúspěšnější seriálové adaptace videohry sesadit jiný hit, The Last of Us od HBO.

Fallout lze na Amazon Prime Video sledovat bezplatně. Registrace nového účtu na platformě je totiž spojena se sedmidenní zkušební verzí. Počítejte však s povinným zadáním čísla kreditní karty. Po trial členství pak v případě zájmu pokračujete s běžným předplatným za 159 korun měsíčně.