Na daních zaplatil přes šest miliard. Vlastenecká povinnost, říká byznysmen Cuban

Americký miliardář Mark Cuban, jeden z hlavních „žraloků“ investičního pořadu Shark Tank, se dostal do centra mediálního zájmu, když oznámil, že za rok 2023 zaplatil na daních impozantních 276 milionů dolarů. Je prý hrdý, že může splácet svůj dluh zemi, která mu tolik dala.

Na daních zaplatil přes šest miliard. Vlastenecká povinnost, říká byznysmen Cuban
Miliardář Mark Cuban | Hrot24, vygenerováno v Midjourney

Čtvrt miliardy dolarů, už v původní měně ta částka působí astronomicky. V přepočtu na koruny pak jde o úctyhodných 6,5 miliardy. „Platím, co dlužím. Tato země mi dala tolik – platím daně s hrdostí každý rok,“ oznámil Cuban v době, kdy se v USA hojně řeší daňové úniky a vůbec poněkud vlažný přístup bohatých Američanů k placení daní.

Výše Cubanových daní pochází mimo jiné z loňského částečného prodeje podílu v basketbalovém týmu Dallas Mavericks za 3,5 miliardy dolarů. „Placení daní je po vojenské službě nejdůležitějším aktem patriotismu," uvedl Cuban. Tento postoj se výrazně liší od běžných kontroverzí, které čas občas vyplují okolo daňových záležitosti jiných prominentních osobností.

„Podnikateli můžeme být a užívat si svobod, které máme, jen díky mužům a ženám, kteří zasvětili své životy ochraně naší země,“ doplnil pro CNBC. „Zaslouží si každý cent, který dostanou, a moje daně jdou na jejich podporu.“

Výše jeho daně byla určena podle sazeb pro dlouhodobé kapitálové zisky a podle daňových pásem, kde se nejvyšší federální sazba daně z příjmu 37 procent aplikuje na jednotlivce s příjmem nad 578 126 dolarů.

Zaplatit více než čtvrt miliardy dolarů je „šílené a neskutečné v mnoha ohledech,“ napsal Cuban na síti X. „Ani v nejdivočejších snech jsem si nemyslel, že se někdy do takové pozice dostanu. Snažím se svou byznysovou výsadu nikdy nebrat jako samozřejmost.“

Cuban už léta hlasitě hovoří o placení daní. Díky nim bohatí podnikatelé, jako je on sám, „pomáhají podporovat miliony Američanů, kteří nemají takové štěstí,“ napsal v roce 2011 na svém blogu.