„Kde jsou boty pro jednonohé?!“ ptá se Nike paralympionička

Slavná handicapovaná sportovkyně Stef Reidová kritizuje společnost Nike za to, že nenabízí botu pro sportovce s amputací jedné nohy.

„Kde jsou boty pro jednonohé?!“ ptá se Nike paralympionička
Nike má reputační problém | Shutterstock.com

Má sbírku medailí z paralympiád, kde reprezentovala Kanadu i Velkou Británii, a ve světě handicapovaných sportovců je brána za známou a respektovanou osobnost. Teď se Sefanie Reidová ostře opřela do společnosti Nike. Vadí ji, že navenek sice prosazuje inkluzivitu svých výrobků, ve skutečnosti to tak ale docela není. Jádro sporu? Jednonohá sportovkyně si chtěla od Nike koupit pouze jednu botu, to jí ale nebylo umožněno.

Jak píše britský list The Guardian, Reidová zveřejnila na TikToku video, v němž nejprve přiznala, jak ji potěšilo, když obr mezi výrobci sportovního oblečení začal ve svých prodejnách používat figuríny s jednou nohou a běžeckou protézou. Napsala tak firmě, jestli si může také koupit pouze jednu jedinou botu. „Odpověď byla záporná,“ konstatuje deník.

„Jsem opravdu ráda, že firmy začínají používat figuríny lidí s amputacemi, ale pokud se chcete prezentovat takovou image, musí se to promítnout i do toho, jak reálně vypadá váš byznys,“ prohlásila Reidová, držitelka bronzu v běhu na sto metrů z paralympiády v Pekingu a dvojice stříbrných medailí ve skoku dalekém z následných paralympiád v Londýně a Riu.

Společnost Nike sice sklízí uznání za vystavovaní manekýn s běžeckými protézami v prodejnách, ale Reidová tvrdí, že tato gesta jsou nedostačující, pokud si lidé s amputací nemohou koupit pouze jednu botu. Se svým názorem ji podpořila i jiná britská paralympionička Sophie Kamlishová.

„Nike sází na inkluzivní image, což je opravdu cool, protože ještě pár let zpátky byste nic takového neviděli. Ale nejsou až tak nápomocni, pokud jde o to, že byste si skutečně mohli pořídat jen jednu běžeckou botu,“ glosovala.

Nike v reakci na stížnost Reidové uvedlo, že americká společnost nabízí „vybraný inventář kusových bot ve svém distribučním centru v Memphisu.“ Tyto aktivit chce prý v budoucnu více geograficky rozšířit.