Bitcoinem nezaplatíš

Nigérie, nejlidnatější země Afriky, zakázala občanům kupovat nejrozšířenější světovou kryptoměnu. Podaří se jí bitcoin porazit?

Bitcoinem nezaplatíš
ilustrační foto | Profimedia.cz

Nigerijec Tola Fadugbagbe se před deseti lety přestěhoval z venkova do hospodářského centra země Lagosu v naději, že ve velkém městě najde lepší živobytí. Jenže jako mnozí jiní mladíci se protloukal od jedné nárazové práce k druhé bez vyhlídky na zlepšení. V roce 2016 ho zaujala internetová reklama na investici do bitcoinů.

„Každý den jsem pak strávil hodiny sledováním videí na YouTube a načítáním informací o bitcoinu. Neměl jsem moc peněz, a tak jsem začal se sto dolary,“ vypráví Fadugbagbe. Právě malí investoři jako on, kteří nakupují kryptoměny v nízkých sumách, jsou motorem, který z Nigérie k nechuti jejích politiků udělal pro bitcoiny druhý největší trh na světě hned po USA. 

Platforma Paxful, na které mezi sebou obchodují drobní držitelé kryptoměn, uvádí, že na ní v letech 2015 až 2020 Nigerijci nakoupili bitcoiny v hodnotě 567 milionů dolarů. Pro srovnání u Američanů, kteří jsou neotřesitelně na prvním místě, tato statistika uvádí 3,7 miliardy dolarů, zatímco u třetích Číňanů pouze l81 milionů. Podle výzkumu Statista Global Consumer Survey, který se v 74 zemích světa uživatelů internetu ptal, jestli používají nebo vlastní kryptoměny, dostal nejvíce kladných odpovědí právě v Nigérii od 33 procent dotázaných.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit