Americké komerční drony ve válce proti Rusům nefungují. Musí se předělat

Malé drony od startupových firem ze Silicon Valley zatím neprokázaly úspěšnost na ukrajinsko-ruské frontě. Americké firmy přiznávají, že se musí předělat, aby mohly být použity v bojích.

Americké komerční drony ve válce proti Rusům nefungují. Musí se předělat
Komerčně vyráběný dron, ilustrační foto | Shutterstock.com

Podnikatelé z amerického technologického sektoru v Silicon Valley vnímali vypuknutí války na Ukrajině před dvěma lety jako možnost, jak si v reálných válečných podmínkách otestovat nové technologie. Ve velké míře to platilo pro výrobce dronů. Nyní se ukazuje, že jejich očekávání – stejně jako Kyjeva – byla až příliš vysoká. Vyčerpávající válka s obrovskou ruskou armádou totiž vyžaduje zejména vytrvalost a možnost dodávat zbraně v obrovských objemech za nízké ceny.

Týká se to i amerických komerčně dostupných dronů, které jsou pro potřeby ukrajinské armády až příliš sofistikované a tím pádem i finančně nákladné. Příkladem za všechny je kalifornská společnost Skydio. V bojových podmínkách jejich drony vykazují vysokou chybovost a chybí jim odolnost proti ruským systémům pro vedení elektronického boje.

Společnost se tak musí vrátit k jejich vývoji a drony, jež mají hlavně pozorovací funkci nad bojištěm, předělat. Informoval o tom americký deník The Wall Street Journal. Navíc konstatoval, že bezpilotní letouny od většiny amerických startupů se v bojích proti Rusům neosvědčily. Mimo jiné to znamená, že technologické firmy mohou přijít o zakázky od amerického Pentagonu, případně od dalších armád světa.

Spojené státy tak nemají domácího výrobce, který by mohl ve velkých objemech dodávat pro armádu tento typ dronů. Většina amerických producentů vyrábí drahé bezpilotní letouny, jež jsou také velmi složité na údržbu i na opravy, tvrdí lidé z branže nebo bývalí představitelé americké armády.

Ukrajina se tak musela přeorientovat na čínské výrobce, aby doplnila svůj arzenál dálkově naváděných strojů, které by splňovaly specifické podmínky jejich nasazení proti Rusům. „Obecná pověst amerických dronů na Ukrajině je taková, že nefungují tak dobře jako jiné systémy,“ přiznal šéf firmy Skydio Adam Bry s tím, že současná produkce jeho firmy není „úspěšnou platformou v první linii“.

Přitom podle analytické služby pro rizikový kapitál PitchBook je pouze ve Spojených státech na tři stovky různých firem, které se zaměřují na vývoj a výrobu dronů a za poslední dva roky získaly 2,5 miliardy dolarů od investorů.

Ukrajinští vojenští představitelé tvrdí, že americké výrobky často nejsou schopny překonat ruské rušení navádění podle GPS, v některých případech se dronům ani nepodařilo vzlétnout nebo dokončit misi. Často nedoletí na deklarované vzdálenosti případně neunesou uváděnou zátěž. To byl také jeden z důvodů, proč se Ukrajina rozhodla produkovat vlastní drony, často za použití čínských komponentů. Zejména od čínského výrobce DJI.